SuperChefs

Gezond eten levert een belangrijke bijdrage aan een gezond leven!
SuperChefs is een serie van acht wekelijkse kookworkshops voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Het lespakket is bedoeld om kinderen te verleiden tot het bereiden en eten van gezonde, duurzame en veilige voeding. Het programma is een verdieping van Smaaklessen, EU-Schoolfruit- en groenteprogramma en Lekker Fit! Het is door het Centrum Gezond Leven gecertificeerd als een goed onderbouwde interventie voor de Gezonde School. .

Prijs:
(excl. verzend- en administratiekosten)
Bestelnummer: 360P
Op voorraad

Samenstelling lespakket

Omschrijving Prijs
Aantal
SuperChefs handleiding begeleider € 9,95
SuperChefs werkboek inclusief de recepten € 2,95
SuperChefs certificaat € 0,50
SuperChefs hygieneposter € 2,95
SuperChefs wervingsposter € 2,95
SuperChefs wervingsflyer € 0,50

Beschrijving

  • Week 1: De keuken
  • Week 2: De Schijf van Vijf
  • Week 3: Eetculturen
  • Week 4: Smaak
  • Week 5: Het etiket
  • Week 6: Seizoensgroente en –fruit
  • Week 7: Presenteren
  • Week 8: SuperChefs

Aanpak
De ideale lesduur per kookworkshop is ongeveer 2 uur. Het aantal kinderen per groep is 10 tot 15. De kinderen krijgen allemaal een eigen werkboek en ontvangen aan het eind van de cursus een SuperChefs-certificaat.

SuperChefs is zo opgezet dat het goed past in de activiteitenprogramma’s van de naschoolse opvang, buurthuizen of kindervakantieweken. Het kan ook binnen schoolverband worden uitgevoerd. Verder is het een uitstekend programma om uit te voeren in kinderkookcafés en kookstudio’s.

Als je echt wilt gaan koken, dan is een handige ruime keuken het meest ideaal. Een uitgebreide inventarislijst staat in de handleiding voor de begeleider. Is het niet mogelijk om gebruik te maken van een volledig uitgeruste keuken? Ook dan kun je meedoen met SuperChefs. Er is een aparte set recepten ontwikkeld voor koken zonder fornuis, oven en grill. Deze recepten zijn te herkennen aan het logo ‘koken zonder keuken’.

Doel
Met SuperChefs worden kinderen voedselvaardiger. Daarom is het belangrijk dat kinderen veel weten van koken en voeding, niet bang zijn om te proeven, het leuk vinden om te koken en in staat zijn om gezonde producten te kiezen. Door kennis over gezonde voeding bij te brengen en kinderen kookvaardigheden aan te leren draagt SuperChefs hieraan bij. Onderzoek naar effecten van SuperChefs laat onder andere zien dat SuperChefs zorgt voor meer kennis over gezond en veilig eten en vaardigheden versterkt.

Daarnaast richt het programma zich op de determinanten neofobie (angst om nieuw eten te proeven), sociale invloed, intenties om gezonder te eten en het zelf letten op gezond eten.

Het programma is door het Centrum Gezond Leven gecertificeerd als ‘theoretisch goed onderbouwd’.

Organisatie en uitvoering
Kookdocenten, docenten of welzijnswerkers met kookkwaliteiten of diëtisten en kookfanaten met didactische kwaliteiten kunnen de cursus begeleiden. Zorg daarnaast voor voldoende hulpbegeleiders; reken naast de kookdocent op één begeleider per vier kinderen. Ook ouders kunnen hier een rol bij spelen.

Bij deze methode hoort een handleiding voor de begeleiders. Het is de bedoeling dat de begeleiders voorafgaande aan elke SuperChefs-les het betreffende hoofdstuk uit de handleiding lezen. Als hulpmiddel vult de docent het uitgebreide weekschema in dat in de handleiding is opgenomen. Zo weet je zeker dat je aan alles hebt gedacht.

De voorbereiding duurt, als je het voor het eerst meedoet, ongeveer 1 uur per les. De tijd voor boodschappen doen is hierbij niet meegerekend.

Overige kosten
De kosten van de ingrediënten zijn circa € 300,- per cursus, uitgaande van 15 kinderen. Het kan zijn dat er ook nog kosten zijn voor het huren van een ruimte of betaling van een begeleider.

Tips voor het verkrijgen van financiering voor voedingsprojecten.

Ook interessant

Lekker Fit!
Lekker Fit! is een lespakket voor groep 1 t/m 8 op de basisschool en heeft een preventief doel. Kinderen leren alles over gezond eten en bewegen en ze worden zich bewust van de keuzes die ze hierbij maken.